לאחר הקורונה, יש דבר אחד שנראה שהוא קבוע וישאר איתנו לעוד הרבה זמן: שיחות וידאו. כעת, רוב מקורות החדשות, מקומיים או בינלאומיים, משתמשים בשיחות וידאו, כגון Zoom, או Google Meet, או Skype למי שעוד זוכר.

חיוך לקוחה במהלך וובינר

כיצד התפתחו שיחות וידאו

זום הושק באפריל 2011, Google Meet במרץ 2017, והם לא ממש הגיעו לשיאם עד להופעת המגיפה. כשכולם נשארו בבית במשך רוב שנת 2020, והעיתונאים צריכים למצוא דרכים לראיין ולחקור ללא אפשרות לצאת מהבית או מהגינה הפרטית שלהם, שיחת וידאו הפכה לפלטפורמה הנמצאת בכל מקום.

עם המגפה, עיתונאים צריכים למסור חדשות קריטיות דרך פלטפורמות דיגיטליות ולא דרך פלטפורמות מסורתיות; שיחות וידאו, וובינרים מתאימים לצורך זה.

הימים של צוות צילום הנוסע ברכבי הארץ בוואן עמוס ציוד כדי לשדר חי מהשטח הולך ומצטמצם וזאת מכמה טעמים: האחד, עד שצוות הצילום יגיע, הידיעה כבר לא תהיה "חדשה" והטעם השני הוא שמתברר שהציבור לא דורש את האיכויות של כתב מהשטח ובהחלט מסתפק במרואיין המדבר למכשיר הנייד (מובייל) שברשותו.

האתיקה של דיווח בזום

יש אתיקה לטלוויזיה, יש אתיקה לעיתונות הכתובה ויש אתיקה לשיחות וידאו בזום.

האתיקה של זום נידונה כעת באופן נרחב לא רק בבתי ספר לדיגיטל, בתי ספר לעיתונאות וגם באוניברסיטאות ברחבי העולם המנסים להעביר למהגרים החדשים לדיגיטל כללי התנהגות, מה נכון ומה לא נכון לעשות במהלך שיחת וידאו.

בישיבת מועצת העיר רמת גן שנערכה בזום: ראש העיר הסתפר, חבר מועצה התגלח. נראה לי שקברניטי העיר רמת גן זקוקים לשיעור אתיקה בזום באופן דחוף.

העיתונות והטלוויזיה עוסקים בזום כדבר שבשגרה

מגזינים, לאוו דווקא עסקיים, נותנים במה למאמרים רבים שעניינם זום, כדוגמת: 'עייפים? כך הזום משפיע על המוח שלכם', 'ילדים מגלים מה באמת קורה בשיעורים בזום', '10 כללים לפגישת זום מוצלחת', 'אבטחה במערכת וובינר' ואלה רק מקצת מהדוגמאות.

עיתון מעריב המקוון פתח קטגוריה שעיניינה זום

שיחות וידאו צריך לעשות נכון

הרצאות, מפגש משקיעים, כנסים כל אלה נערכים בזום וגם חתונות, ארוחות משפחתיות ומפגשי חברים.

כאשר מנהלים זום בצורה נכונה, הוא מאפשר העברת מסר, שיווק או מכירה ללא קשר למיקום המשתתפים תוך כדי חיסכון בזמן, חיסכון עצום בעלויות ושמירה על איכות הסביבה.

עיריית הרצליה משדרת את ישיבות המועצה בשידור 'חי' בערוץ ה-YouTube העירוני. עם סיום הישיבה, הסרטון מועלה לאתר העירוני ומוצג לצד הפרוטוקולים של אותה ישיבה.

הפצצת זום

כאשר שיחות וידאו או וובינרים לא מתנהלים כיאות, זה הופך מיד לוויראלי וסוחף איתו אלפי תגובות, שיתופים והרבה צחוקים.

אחת התופעות המדוברות בהקשר זה נקראת Zoom-bombings ("הפצצות זום"), והיא מתייחסת לכניסה של אדם זר (להלן, פורץ) לשיחת וידאו מרובת משתתפים אליה לא הוזמן, והפרעה למהלך התנהלותה התקין.

למה הדבר דומה? להתנהלות מסיבה פתוחה בביתך. מסיבה פתוחה, זה נחמד ויפה אבל אם אין שומר בשער, ניתן לצפות שיסתננו למסיבה כאלה שלא בדיוק התכוונת שיהיו בה. לפעמים זה נגמר בשקט, הם באים והולכים ולא עשו נזק, ולפעמים מתברר שהם נכנסו כדי להפריע בכוונה מלאה.

כאשר הפורצים (האקרים, פצחנים) מתפרצים לשיחות וידאו הם בדרך כלל משמיעים איומים, דברי נאצה, מציגים תכנים מיניים ועושים כזה רעש ולא מותירים ברירה למארגן השיחה, אלא לסגור אותה בבושה.

זום הפשילה שרוולים ופתרה את בעיות האבטחה, היא סיפקה כלים רבים שמארגן שיחת הוידאו יכול לעשות בהם שימוש. עכשיו "הכדור" בידי המפעיל ויש פה 2 שאלות:

  • האחת, האם מפעיל שיחת הוידאו מכיר את הכלים
  • והשנייה: האם הוא יודע כיצד לעשות בהם שימוש נכון?

תקלות בשידור של הדוברים (כמו חבר פרלמנט בארגנטינה שנישק את חזה חברתו בשידור חי בזום) ופריצה לשידור באינטרנט זוכים לחשיפה מהירה ברשתות החברתיות ולמקום של כבוד בדיווחי החדשות. עיתונאים עושים מזה "מטעמים" והחגיגה בעיצומה.

גם בשידור עיתונאי מהאולפן או מהשטח קורות "תקלות" ויעידו על כך מאות סרטוני הוידאו ביוטיוב שמביאים תיעוד על חזאיות מזג אוויר באולפן, דרך שדרנים המדווחים מהשטח וזוכים להשתתפות יותר מידי עירנית של הסובבים אותם.

"אם דבר מה עלול להשתבש – הוא אכן ישתבש!" אמר אדוארד א' מרפי ג'וניור ואני מוסיף "באופן הגרוע ביותר". תקלות קרו למיטב העיתונאים ובעיתוי הגרוע ביותר.

הנושא של אבטחת זום עלה לכותרות בעידן הדיגיטלי וקיבל העצמה בעידן הקורונה שבו כולם משתמשים בזום. קשה לחזות כיצד התקשורת תטפל במקרים אלה.