מתכנן ומנהל את חוויית הצפייה למשתתפים לאורך כל השידור החי
למה להשקיע בחוויית הצפייה בוובינר?
כאשר ארגון מקיים כנס, יום עיון או אירוע באולם, הוא משקיע מחשבה רבה בחוויית המשתתפים. בוחרים אולם, מתכננים את הבמה, מציבים מסכים, דואגים לתאורה, פורסים רולאפים, מקשטים בזרי פרחים, מכינים כיבוד ומתכננים את סדר העלייה של הדוברים.
כל אלה אינם חלק מהתוכן המקצועי, אבל הם חלק בלתי נפרד מהאופן שבו המשתתפים חווים את האירוע.
כאשר אותו אירוע מתקיים באינטרנט, נדמה שלעיתים שוכחים או מתעלמים מחוויית המשתתף. ארגונים רבים משקיעים בהבאת דוברים, בתוכן ובשיווק, אך מסתפקים בתצוגה הסטנדרטית, המובנית, של Zoom, כאילו שבאירוע מקוון אין משמעות לאופן שבו המשתתפים רואים את השידור.
אבל, אם הנראות של האירוע חשובה כאשר המשתתפים יושבים באולם, היא חשובה גם כאשר המשתתפים יושבים מול המסך. הנראות של השידור היא אחד המרכיבים שיוצרים את חוויית הצפייה.
הנראות של הדובר היא חלק חשוב מהשידור. מצלמה איכותית, תאורה נכונה, מיקרופון טוב, לבוש מסודר ורקע מתאים. כל אלה חשובים ותורמים לרושם מקצועי. אבל הם מתייחסים לדובר.
השאלה היא לא רק איך נראה הדובר, אלא איך נראה השידור כולו.
כאשר מתכננים את נראות השידור, עולות שאלות כמו:
מי מופיע על המסך בכל רגע? (לא כל מי שפתח מצלמה חייב להופיע על המסך)
מתי מוצגת המצגת? (העובדה ששיתפו מסך אינה מחייבת להציג אותו מיד)
איך מתבצע המעבר מדובר אחד לדובר אחר? (לא רק מעבר מילולי, אלא גם מעבר חזותי)
איך מתבצע המעבר בין הדובר לבין הדובר והמצגת יחד? האם המעבר מהיר, חלק וטבעי?
מתי יוצג שם הדובר ותפקידו על המסך?
מתי נכון להציג את הדובר על מסך מלא, ומתי עדיף להציג אותו לצד המצגת?
מה שמבדיל בין תפעול וובינר לבין שידור זום וובינר עם חוויית צפייה טובה יותר אינו ציוד יקר יותר. מה שמבדיל הוא ההחלטה לא להסתפק במה ש-Zoom מציג למשתתפים כמו אל חוק, כמו משהו שלא ניתן לשינוי ולא ניתן לערער עליו, אלא להתייחס לוובינר כאל שידור ולתכנן את מה שהמשתתפים יראו בכל רגע.
חוויית צפייה טובה יותר אינה באה במקום תוכן טוב. היא מאפשרת לתוכן הטוב להיות מוגש בצורה מקצועית יותר, מסייעת לדוברים להתמקד במסר שלהם ומאפשרת למשתתפים להתרכז בתוכן ובדברים הנאמרים.
איך נראה זום וובינר עם חוויית צפייה טובה יותר?
כאשר מתכננים מראש את נראות השידור, המשתתפים אינם מרגישים שהם צופים בזום וובינר. הם מרגישים שהם צופים באירוע שתוכנן עבורם.
במקום להסתפק בתצוגה הסטנדרטית של Zoom., כל רגע בשידור מקבל את התצוגה המתאימה לו. המשתתפים רואים את הדבר החשוב ביותר באותו רגע, בין אם זה דובר, מצגת, סרטון או שילוב ביניהם.
כאשר מתכננים את נראות השידור, עולות שאלות כמו:
מי צריך להופיע על המסך בכל רגע? (לא כל מי שפתח מצלמה חייב להופיע על המסך)
מתי נכון להציג את המצגת? (העובדה ששיתפו מסך אינה מחייבת להציג אותו מיד)
איך מתבצע המעבר החזותי בין דובר אחד לדובר אחר?
איך מתבצע המעבר החזותי בין הדובר לבין הדובר והמצגת יחד?
מתי נכון להציג את שם הדובר ותפקידו?
מתי נכון להציג את הדובר על מסך מלא, או לצד המצגת?
המשתתפים אולי אינם מודעים לכל ההחלטות האלה, אבל הם בהחלט מרגישים את התוצאה: שידור זורם, ברור ונעים לצפייה.
כך זה נראה בפועל
תפעול וובינר
שידור זום וובינר עם חוויית צפייה טובה יותר
הדובר אומר: "רגע… אני אשתף מסך"
המעבר למצגת מתבצע בצורה חלקה, ללא המתנה
המצגת והדובר נשארים כמעט תמיד באותו סידור
גודל ומיקום המצגת והדובר משתנים בהתאם למה שחשוב באותו רגע
המעבר בין דובר לדובר מתבצע באופן טכני
מעברים מתוכננים שנראים טבעיים ורציפים
שם הדובר מופיע באופן קבוע
שם הדובר ותפקידו מוצגים בזמן המתאים ונעלמים כאשר אינם נחוצים
המשתתפים רואים את מה ש-Zoom מחליט להציג
המשתתפים רואים את מה שמתאים להציג בכל רגע של השידור
הדובר גם מרצה וגם מתפעל את השידור
הדובר מתרכז בהרצאה, ומישהו אחר מתפעל את השידור
מדובר באותו זום וובינר Zoom Webinar, אבל בגישה אחרת. במקום לתת לתוכנת זום להחליט כיצד ייראה השידור (בכל הוובינרים של כל החברות, זה נראה בדיוק אותו דבר), מתכננים מראש את נראות השידור כך שתשרת את התוכן, את הדוברים ואת המשתתפים.
בסופו של דבר, המטרה אינה ליצור שידור "מרשים". המטרה היא ליצור חוויית צפייה שמאפשרת למשתתפים להתרכז בתוכן, בזמן שהדוברים יכולים להתרכז במסר שלהם.
מה חברות מרוויחות מכך שלמשתתפים יש חוויית צפייה טובה יותר?
חוויית צפייה טובה יותר אינה משנה את התוכן של הוובינר. היא משנה את האופן שבו התוכן מוגש (מוצג) למשתתפים.
כאשר השידור מתוכנן ומנוהל היטב, כל אחד מהמעורבים באירוע מרוויח.
המשתתפים נהנים משידור ברור, זורם ונעים יותר לצפייה. תשומת הלב שלהם נשארת ממוקדת בדוברים ובתוכן, במקום במעברים טכניים או בשינויים בלתי מתוכננים על המסך.
הדוברים מתמקדים במסר שלהם. הם אינם צריכים לעסוק בשיתוף מסך, בהחלפת תצוגות או בשאלות כמו "רואים את המצגת?" או "שומעים אותי?". במקום לנהל את הטכנולוגיה, הם יכולים להתמקד במסר.
מארגן האירוע נהנה משידור שנראה מקצועי יותר ומשקף בצורה טובה יותר את הארגון ואת המותג שלו. כאשר נראות השידור מתוכננת מראש, גם אירוע מקוון מקבל את תשומת הלב שמקובל להשקיע בכנס או באירוע פיזי.
בסופו של דבר, חוויית צפייה טובה יותר אינה מטרה בפני עצמה. היא הדרך להציג את התוכן בצורה מקצועית, מכבדת וברורה יותר, בדיוק כפי שמקובל לעשות באירועים פרונטליים.
האם כל וובינר צריך להיראות כך?
לא.
בדיוק כפי שלא כל אירוע באולם דורש את אותה רמת השקעה, כך, לא כל וובינר מצדיק השקעה בהפקת שידור.
יש וובינרים שבהם די בנראות השידור שיש ב- Zoom, והיא בהחלט מספקת את הצורך.
אבל יש גם וובינרים שבהם הנראות של השידור היא חלק בלתי נפרד מהחוויה שהארגון רוצה ליצור: השקות מוצרים, כנסים, ימי עיון, אירועי לקוחות, וובינרים שיווקיים ואירועים שבהם חשוב ליצור רושם מקצועי, לבנות סמכות ואמון – כל אלה יכולים להרוויח משידור זום וובינר עם חוויית צפייה טובה יותר.
יש אפשרות נוספת לאופן שבו נראה שידור בזום.
אפשר להסתפק בתצוגה המובנית של Zoom ואפשר לקחת החלטה לתכנן מראש את נראות השידור כך שתשרת טוב יותר את המטרות העסקיות של השידור על ידי מתן חוויית צפייה טובה יותר למשתתפים.
מצלמה איכותית, מיקרופון טוב, תאורה נכונה ורקע מסודר מאחרוי הדובר תורמים לנראות של הדובר, ולכן הם חשובים. אבל חוויית הצפייה של המשתתפים אינה נקבעת רק על פי האופן שבו הדובר נראה ונשמע.
חוויית הצפייה מושפעת גם מהאופן שבו השידור כולו מתוכנן ומנוהל. לדוגמה: מה מוצג על המסך בכל רגע, איך מתבצעים המעברים בין הדוברים, מתי מופיעה המצגת, כיצד משלבים בין הדובר למצגת ומתי מוצגים שמות הדוברים.
במילים אחרות, ציוד טוב משפר את הנראות של הדובר. תכנון נכון של נראות השידור יוצר חוויית צפייה טובה יותר עבור המשתתפים.
הנראות של הדובר מתייחסת לאופן שבו הדובר נראה ונשמע. היא כוללת, בין היתר, את איכות המצלמה, המיקרופון, התאורה, הרקע, הלבוש וזווית הצילום.
אפשר להשקיע במצלמה איכותית, אבל אם המצגת תופסת כמעט את כל המסך והדובר מופיע בגודל של בול דואר, קשה לומר שחוויית הצפייה השתפרה.
לעומת זאת, הנראות של השידור מתייחסת למה שהמשתתפים רואים לאורך כל הוובינר. לדוגמה: מי מופיע על המסך בכל רגע, מתי מוצגת המצגת, כיצד מתבצעים המעברים בין הדוברים, מתי מופיעים שמות הדוברים ותפקידיהם. כאשר דובר וגם מצגת מוצגים על המסך, איזה חלק כל אחד מהם תופס משטח המסך? האם הדובר יוצג בריבוע או מלבן או עיגול? האם הדובר מימין על 1/3 מסך והמצגת שצד שמאל על 2/3 נותרים? או אולי 1/2 מסך דובר, 1/2 מסך מצגת?
כאשר משתמשים בתצוגה המובנית של Zoom, גם אם משקיעים מאוד בנראות הדובר, השידור עדיין ייראה דומה לרוב הוובינרים.
במילים אחרות, הדובר הוא חלק מהשידור, אבל הוא אינו השידור כולו.
חוויית צפייה טובה יותר אינה מיועדת רק לכנסים גדולים או לאירועים עם מאות משתתפים. גם וובינר עם 20 או 30 משתתפים יכול להיראות מקצועי יותר ולהעניק למשתתפים חוויה נעימה וברורה יותר.
ההחלטה אם להשקיע בנראות השידור אינה צריכה להתבסס על מספר המשתתפים, אלא על חשיבות האירוע עבורכם ועבור הקהל שלכם.
לדוגמה, הדרכה ללקוחות, השקת מוצר, פגישה עם שותפים עסקיים או וובינר ללקוחות פוטנציאליים יכולים להצדיק השקעה בחוויית הצפייה גם כאשר מספר המשתתפים קטן יחסית.
השאלה אינה "כמה משתתפים יהיו?" או "כמה זמן יימשך האירוע?", אלא "כמה חשובה לכם חוויית הצפייה של המשתתפים, והרושם שהאירוע ישאיר אצלם?".
בדרך כלל המשתתפים אינם יודעים להסביר מדוע וובינר מסוים הרגיש להם מקצועי, זורם ונעים יותר לצפייה. הם גם לא יאמרו שהמעברים היו טובים יותר או שהתצוגה הייתה מתוכננת טוב יותר.
אבל הם בהחלט מרגישים את התוצאה.
חשבו על אותו דובר, עם אותה הרצאה ואותה מצגת. עכשיו דמיינו שתי דרכים שונות להגיש בדיוק את אותו התוכן.
בשידור הראשון, המעברים זורמים. הדובר והמצגת מוצגים בכל רגע בגודל ובמיקום המתאימים. לפעמים הדובר תופס שליש מהמסך והמצגת את שני השלישים הנותרים. ברגעים אחרים מוצגת רק המצגת וקולו נשמע, ובהמשך חוזר הדובר למסך. שמו ותפקידו מופיעים בזמן הנכון, והכול נראה מתוכנן.
בשידור השני, הדובר משתף מסך בתחילת ההרצאה ונשאר כך במשך 45 דקות. המצגת תופסת כמעט את כל המסך, הדובר מופיע בגודל של בול דואר, והתצוגה אינה משתנה לאורך כל ההרצאה.
התוכן זהה.
הדובר זהה.
המצגת זהה.
אותו זום וובינר.
רק נראות השידור השתנתה.
חוויית הצפייה השתנתה גם היא.
לא תמיד קל להסביר למה זה קרה, אבל הדרך שבה השידור נראה ומתנהל היא אחד הגורמים שיכולים להשפיע על חוויית הצפייה.
כאשר נראות השידור מתוכננת היטב, המעברים בין הדוברים, המצגות והסרטונים מתבצעים בצורה חלקה ומהירה, התוכן מוצג בזמן הנכון והמשתתפים יכולים להתרכז במה שחשוב באמת – ההרצאה.
לעומת זאת, כאשר המשתתפים נחשפים לרגעים כמו "רגע… אני משתף מסך", "רואים את המצגת?" או "תנו לי רגע למצוא את הקובץ",תשומת הלב שלהם מוסחת מהתוכן, הקשב נפגע וחוויית הצפייה נפגעת.
חוויית צפייה טובה אינה אמורה למשוך תשומת לב לעצמה. להפך. מטרתה היא לאפשר למשתתפים להתרכז בתוכן, מבלי שהשידור יסיח את דעתם.
במקרים רבים אין צורך להחליף את זום וובינר או לעבור לפלטפורמה אחרת. אפשר ליצור חוויית צפייה טובה יותר גם באמצעות זום וובינר, כאשר מתכננים מראש את נראות השידור ומנהלים אותה בזמן אמת.
ההבדל אינו נובע מהפלטפורמה עצמה, אלא מהאופן שבו משתמשים בה. אותם דוברים, אותה מצגת ואותו זום וובינר יכולים להיראות שונה לחלוטין כאשר מתכננים מה יראו המשתתפים בכל רגע של השידור.
המטרה אינה להחליף את זום וובינר, אלא להפיק ממנו יותר. במקום להסתפק בתצוגה המובנית, הסטנדרטית, אפשר להתייחס לוובינר כאל שידור וליצור חוויית צפייה מקצועית, ברורה ונעימה יותר.
חוויית הצפייה אינה נוצרת מעצמה, והיא גם אינה נקבעת על ידי זום. היא תוצאה של החלטות שמתקבלות לפני השידור ובמהלכו.
חלק מההחלטות קשורות לדובר: כיצד הוא נראה, כיצד הוא נשמע ואיך הוא מעביר את התוכן.
החלטות אחרות קשורות לשידור עצמו: מי מופיע על המסך בכל רגע, מתי מוצגת המצגת, כיצד מתבצעים המעברים בין הדוברים, מתי מוצגים שמות הדוברים ותפקידיהם ומה רואים המשתתפים בכל רגע במהלך האירוע.
יש פעמים שהדובר עצמו עשוי לקבל את ההחלטות האלה. באירועים מורכבים יותר, הן מתקבלות בדרך כלל על ידי מי שאחראי על ניהול השידור בזמן אמת.
בסופו של דבר, חוויית הצפייה אינה תוצאה של אדם אחד או של תוכנה אחת. היא תוצאה של תכנון מוקדם ושל ניהול נכון של השידור.
לא כל וובינר דורש את אותה רמת הפקה, ולכן גם לא כל וובינר מצדיק את אותה השקעה בנראות השידור.
השאלה אינה כמה משתתפים יהיו, או כמה זמן הוובינר ימשך, אלא עד כמה האירוע חשוב לארגון שלכם ומה אתם רוצים שהמשתתפים ירגישו ויזכרו ממנו.
ככל שהוובינר חשוב יותר לחברה, למשל: השקת מוצר, כנס מקצועי, אירוע ללקוחות, וובינר שיווקי, הדרכה ארגונית או מפגש עם שותפים, כך גדלה החשיבות של חוויית הצפייה.
בדיוק כפי שבאירוע פרונטלי לא כל מפגש מצריך הפקה מפוארת, כך גם באירועים מקוונים. רמת ההשקעה צריכה להתאים לחשיבות האירוע ולחוויה שאתם רוצים ליצור עבור המשתתפים.
זהר עמיהוד הוא מומחה בעל ניסיון וידע רב, מפיק זום וובינרים לחברות וארגונים עסקיים מובילים בישראל מאז שנת 2007. הוא בעל תואר שני במינהל עסקים (MBA) מטעם אוניברסיטת תל אביב ונווט קרב (לשעבר) בחיל האוויר. במהלך השנים הפיק טכנית מאות וובינרים. בין לקוחותיו: פסגות טרייד, הייטק סוכנות לביטוח, נופר אנרגיה, קבוצת סטשנוב קלדרון, BDO, מכבי שירותי בריאות, נת"ע, אלעד תוכנה, מלם תים ועוד. זהר מתמחה בוובינרים רבי דוברים, עם נראות של טלוויזיה, תוך אפס סובלנות לתקלות טכניות.
עקבו אחר זהר עמיהוד ב לינקדאין.
השאירו לי פרטים כדי שהוובינר הבא שלכם יעבור חלק, ללא תקלות.